Helsingin Sanomain Säätiö rahoittaa tutkimuksen lehtien lukemisesta eri alustoilta

Tampereen yliopiston COMET-tutkimuskeskus on saanut 62 000 euron rahoituksen hankkeelle, jossa vertaillaan, miten käyttöliittymä vaikuttaa lukijoiden tapaan lukea uutisia ja tehdä lukuvalintoja.

Hankkeessa vertaillaan sanomalehtien lukemista eri alustoilta ja tuotetaan pääosin laadullisin menetelmin tietoa siitä, miten lukijat käyttävät sanomalehden erilaisia jakelumuotoja – painettua lehteä, näköislehteä, online-uutisvirtaa – ja miten tämä vaikuttaa heidän käsityksiinsä journalismista.

Painettua vai digitaalista? -hanketta johtaa apulaisprofessori Heikki Heikkilä. Muina tutkijoina hankkeessa ovat dosentti Heikki Hellman ja yht. yo Liisa Ovaska. Tutkimus toteutetaan yhteistyössä Hämeenlinnassa ilmestyvän Hämeen Sanomien ja Joensuussa ilmestyvän Karjalaisen kanssa.

Hankkeen taustalla on tutkijoiden havainto, jonka mukaan sanomalehdet luottavat lukijoiden mieltymyksiä koskevissa päätelmissään enenevästi algoritmipohjaiseen yleisöanalytiikkaan, joka sivuuttaa kokonaan paperilehden lukemisen. Päivälehtien tilaus- ja ilmoitustuotoista vuonna 2019 kuitenkin keskimäärin 87 prosenttia tuli paperilehdestä.

Aihetta on käsitelty aiemmin Heikki Hellmanin blogissa 25.9.2020.

Helsingin Sanomain Säätiön hallitus jakoi maaliskuun apurahakierroksellaan yhteensä 430 000 euroa kaikkiaan viidelle hankkeelle. Suurimman apurahan sai Kansalliskirjasto Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien digitointiin.

Piditkö artikkelista? Jaa se muillekin!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Tässä blogissa saa kommentoida vain omalla nimellä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta arvostella, mutta karsin kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.

Jätä kommentti