Lyytin laulu

Balladi naisesta kuun kuumeessa

Lyytin laulu

LYYTI: Jäät lähtivät Kankaanpään järvestä, vedet lämpenivät sen verran, että päästiin viimein pyykille.

Me kannoimme Sandran kanssa painavaa pyykkikoria kohti rantaa, kun iso, musta hevonen meni lujaa ohi ja jätti pölypilven jälkeensä.

”Se oli se nuori isäntä”, Sandra kuiskaa.

Minä näen selvästi vain hänen selkänsä ja vahvat pohkeet, sillä hän ratsastaa alasti, on tieten menossa pesemään hevostaan.

Hän menee läheltä ja hevonen haisee hevoselta.

Lyytin laulu pohjautuu väljästi Heidi Köngäksen Sandra-romaaniin aineksiin. Se kertoo epäsäätyisen rakkaustarinan ison talon isännän ja köyhän naisen välillä. Tarina ajoittuu kansalaissodan molemmin puolin ja sijoittuu Hämeeseen, syvälle Suomen ytimeen. Tapahtumat kuljettavat Lyytiä työn perässä Mänttään ja lopulta Tampereelle uskonnolliseen hurmosliikkeeseen.

Lyytin laulu jatkaa Heidi Köngäksen kahdessa aiemmassa monologinäytelmässä käsitelemää teemaa naisista sodan kärsijöinä.

Kerro esityksestä muillekin!

Lyytin laulun työryhmä

Dramatisointi ja ohjaus: Heidi Köngäs
Näyttelijä: Eppu Nuotio
Muusikko: Marianne Maans
Lavastus: Tarja Väätänen
Musiikki: Marianne Maans
Puvustaja: Hanna Pohja
Valot: Pauli Paananen
Juliste: Kanerva Sivonen
Tuottaja: Sirpa Bertling
Tuotanto: Lakanateatteri 2023
Ensi-ilta: 4.8.2023

Esitykset

Ittipää, Syrjäntie 185, 35740 Ylä-Vääri (Ruovesi/Mänttä-Vilppula).

Ks. esityskalenteri alla.

Tiedustelut ja lippuvaraukset

  • Sirpa Bertling, sirpa@bertling.fi
  • Liput à 25 euroa lunastetaan ovella

Esityksen tekijät

Heidi Köngäs

Heidi Köngäs on ohjaaja ja kirjailija. Hän työskenteli pitkään Yle Draamassa, jossa hän ohjasi ja kirjoitti tv-elokuvia ja draamasarjoja. Hänen tunnetuin työnsä on Liian paksu perhoseksi, josta hän sai Special Prix Europa -palkinnnon, mutta myös tv-elokuvat Nuoruustango (2017), Hyväntekijä (2014), Virginie (2009) ja Varpuset (2005) sekä sarjat Punainen kolmio (2015), Tauno Tukevan sota (2010) ja Kirje isältä (2003) ovat olleet ylisömenestyksiä. Heidi Köngäs on saanut myös  Venla- ja Koura-palkinnot.

Heidi Köngäs debytoi kirjailijana romaanilla Luvattu (2001), joka ylsi Runeberg-palkintoehdokkaaksi. Sen jälkeen hän on julkaissut Otavan kustantamana kahdeksan romaania – joista viimeisimpiä ovat Siivet kantapäissä (2021), Mirjami (2019), Sandra (2017) ja Hertta (2015). Vuonna 2012 julkaistu Dora, Dora nousi Finlandia-ehdokkaaksi. Köngäs on julkaissut myös  kolme lastenkirjaa Lasten Keskuksen julkaisemina.

Sandra sai Kirjakauppaliiton Kiitos kirjasta -mitalin vuonna 2018. Heidi Köngäs dramatisoi Sandrasta ensimmäisen teatteriohjauksensa, joka sai ensi-iltansa Lakanateatterin tuottamana syksyllä 2018. Sen jälkeen esitys kiersi pari vuotta eri teattereissa, muun muassa Kansalisteatterissa, Kuopion kaupunginteatterissa, Tampereen Teatterissa ja Espoon kaupunginteatterissa. Sen jatkoksi dramatisoitu Kyllä tästä selvitään perustui Mirjamiin ja sai ensi-iltansa kesällä 2020.

Eppu Nuotio

Lyytin laulun näyttelijä Eppu Nuotio on työskennellyt näyttelijänä Rauman ja Jyväskylän kaupunginteattereissa ja lisäksi hänet muistetaan tv-sarjoista Tuliportaat (1998) ja Sisaret (2003). Hänet tunnetaan erittäin tuotteliaana ja menestyneenä kirjailijana, joka on julkaissut niin romaaneja, dekkareita kuin lastenkirjoja sekä kirjoittanut tv-sarjoja, näytelmiä ja muun muassa kolme musikaalia. Etsivätoimisto Jalka & Lamppu ja ihmeellinen tapaus (1997) oli ehdolla lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.

Marianne Maans

Musiikin produktioon säveltää ja esittää Marianne Maans. Hän Sibelius-Akatemiasta valmistunut kansanmuusikko, joka on aiemmin säveltänyt musiikin Heidi Köngäksen elokuvaan Varpuset (2005; käsikirjoitus Liisa-Maija Laaksonen). Hän laulaa ja soittaa viulua ja jouhikkoa esityksissään. Maans on julkaissut lukuisia levyjä ja tunnetaan yhteistyöstään harmonikansoittaja Maria Kalaniemen kanssa.

Tarja Väätänen

Tarja Väätänen on työskennellyt lavastajana muun muassa Q-teatterissa Helsingissä sekä lavastanut useita elokuvia, kuten Heikki Kujanpään Pienen pyhiinvaelluksen (2000). Viimeiset toistakymmentä vuotta hän on toiminut Mäntän Serlachius-museoissa muun muassa näyttely- ja suunnittelupäällikkönä. Hän on lavastanut myös Lakanateatterin kaksi aiempaa produktiota, Sandra (2018) ja Kyllä tästä selvitään (2020).

Lyytin laulun lavastekuva.

Lyytin laulusta sanottua

”Kansalaissotaa edeltävä ja sitä seurannut aika olivat – ja ovat yhä – historiamme kipeä jakolinja. Ihmisoikeudet kuuluivat valkoisille. Joukkohaudat täyttyivät punaisista isistä, nuorista, naisista ja jopa lapsista. Lyytin laulu on kaunis, humaani balladi rajanvedosta ihmisoikeuksien ja hyväksikäytön armottomuuden välillä. – –

”Maisema on ja pysyy: veden kimallus, niemet ja koivut. Ihminen maisemassa on aina uusi, toinen ja kuitenkin tunnistettava. Lyytin laulussa on suomalaisen sielun pala, joka tarttuu kurkkuun ja nostaa kyyneleet silmiin.”

Kirsikka Moring

Esityskalenteri

Tulevat esitykset

Tulevia esityksiä ei vahvistettu.

Menneet esitykset

Perjantai 4.8.2023 (ensi-ilta)
Ittipää, Ruovesi/Mänttä-Vilppula

Lauantai 5.8.2023 (kaksi esitystä)
Ittipää, Ruovesi/Mänttä-Vilppula

Perjantai 11.8.2023
Ittipää, Ruovesi/Mänttä-Vilppula

Lauantai 12.8.2023 (kaksi esitystä)
Ittipää, Ruovesi/Mänttä-Vilppula

Perjantai 18.8.2023
Ittipää, Ruovesi/Mänttä-Vilppula

Lauantai 19.8.2023 (kaksi esitystä)
Ittipää, Ruovesi/Mänttä-Vilppula

Keskiviikko 31.7.2024
Ittipää, Ruovesi/Mänttä-Vilppula

Torstai 1.8.2024
Ittipää, Ruovesi/Mänttä-Vilppula

Perjantai 2.8.2024
Ittipää, Ruovesi/Mänttä-Vilppula

Lauantai 3.8.2024 (kaksi esitystä)
Ittipää, Ruovesi/Mänttä-Vilppula