Kirjallisuustapahtuma

Katse ajan läpi 2023

10.–11.6.2023

Kun luet itse, aistit, kuvittelet ja tulkitset myös itse – saat ensimmäisen asteen yhteyden kirjallisuuteen. Kun kuuntelet, kirjan ja sinun väliin tunkeutuu esilukija.

kuvaaja: RIITTA JÄRVELÄ

Lue henkesi edestä

Lue henkesi edestä! muuan tuttava parahti, kun puheeksi nousi lukemisen tulevaisuus ja painetun kirjan kohtalo.

Tosiaan, painetulla kirjalla ei mene hyvin. Neljä vuosikymmentä sitten joka kolmas suomalainen ilmoitti olevansa aktiivilukija, eli oli lukenut yli kymmenen kirjaa viimeisen puolen vuoden aikana. Muutama vuosi sitten näitä ahkeria lukijoita oli enää 13 prosenttia. Painetun kirjan myynti ja kirjastojen lainaukset hiipuvat.

Optimisti oikaisee ja muistuttaa, että tilalle on tullut äänikirja. Kirjojen euromääräisestä myynnistä äänikirja tuottaa meillä jo yli 40 prosenttia. Äänikirjassako siis kirjan tulevaisuus?

Lukijalle äänikirja tarjoaa toisen tavan ottaa vastaan kirjallisuutta. Se lisää hänen valinnanmahdollisuuksiaan. Kirjaa voi kuunnella autoa ajaessa, ruokaa laittaessa, muiden askareiden lomassa. Tämä on hyvä ja oikein.

Mutta tiedämme äänikirjan vaikutuksista muutakin: Kirjailijan työtuloja se ei ole kasvattanut, päinvastoin. Läheskään kaikki kirjat eivät myöskään taivu äänikirjoiksi. Voi käydä niin, että kuunneltavan kirjan kasvava suosio muuttaa itse kirjallisuutta.

Ihmisen aivoille ja mielelle lukeminen on jotain ihan muuta kuin kuunteleminen. Kun luet itse, aistit, kuvittelet ja tulkitset myös itse – saat ensimmäisen asteen yhteyden kirjallisuuteen. Kun kuuntelet, kirjan ja sinun väliin tunkeutuu esilukija.

Kenties siksi meillä on yhä lukijoita, jotka lukevat – lukevat henkensä edestä. Siis siksi, että he haluavat sukeltaa kirjojen syvyyksiin, avata ikkunoita maailmoihin, jotka ovat joko tuttuja tai tuntemattomia mutta aina uudella tavalla kerrottuja ja tulkittuja.

Myös useimmat kirjailijat kirjoittavat paitsi henkensä pitimiksi myös henkensä edestä. Siis siksi, että heillä on tärkeää sanottavaa tai tarina kerrottavaksi. Ja siksi, että heillä on lukijoita, jotka seuraavat heidän tuotantoaan, odottavat herkeämättä suosikkinsa seuraavaa kirjaa.

Pieni kirjallisuustapahtumamme haluaa kunnioittaa painettua kirjaa ja vanhanaikaista lukemista ja tarjoaa lukijoille tilaisuuden kuulla kirjailijoita, jotka ovat tai voisivat olla heille tärkeitä. Tervetuloa järjestyksessä toiseen Katse ajan läpi ‑tapahtumaan.

HEIKKI HELLMAN

Yhteistyökumppanit
Taiteen edistämiskeskus
Ruoveden kunta
Taidekaupunki Mänttä-Vilppula

Kerro tapahtumasta muillekin!

Kirjailijavieraat

Ohjelma

Lauantai 10.6.

12.00
Avaus: Heidi Köngäs

12.30
Kirjailija Riitta Jalonen
Keskustelija Heidi Köngäs

Kahvitauko

14.30
Kirjailija Annina Holmberg
Keskustelija Joel Haahtela

16.00
Kirjailija Meri Valkama
Keskustelija Olli Jalonen

Sunnuntai 11.6.

10.00
Kirjailija Johanna Venho
Keskustelija Meri Valkama

11.30
Kirjailija Joel Haahtela
Keskustelija Riitta Jalonen

Kahvitauko

13.30
Kirjailija Olli Jalonen
Keskustelija Johanna Venho

15.00
Päätössanat

Yhteystiedot ja tiedustelut

Tapahtumapaikka

Ittipää

Ittipää on alkujaan työväentalo, jonka Eteenpäin Työväenyhdistys rakensi Ylä-Vääriin vuonna 1908. Edellisenä vuonna perustettu yhdistys kokosi jäseniä sekä Ruoveden että silloisen Vilppulan alueelta.

Ittipään tarina

Siitä, miksi taloa sanotaan ”Ittipääksi”, on monta tarinaa. Alusta alkaen talo tunnettiin iltamien, tanssien, häiden ja muiden juhlien näyttämönä – ja on talossa myös oma putka. Työväenyhdistys piti talossa omia kokouksiaan, mutta se tarjosi tilat myös kylän muille kokouksille. Talossa on nähty sekä teatteria että elokuvaesityksiä, pihalla on pelattu ja urheiltu. Sodan aikana Ittipäässä majoitettiin venäläisiä sotavankeja, jotka työskentelivät lähiseudun maatiloilla.

Kun työväenliike kansalaissodan jälkeen jakautui kahtia, Eteenpäin päätti pysyä Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen (SDP) riveissä. Toisen maailmansodan jälkeen yhdistys sen sijaan päätti liittyä Suomen Kansandemokraattiseen Liittoon (SKDL).

Ittipäätä laajennettiin 1926, jolloin talo sai nykyisen juhlasalisiipensä. Sähköt saatiin 1949. Vaikka toiminta alkoi vähitellen hiipua, vielä uuden vuosituhannen alussa siellä järjestettiin tansseja. Kun yhdistys vietti satavuotisjuhliaan 2007, juhlapuhujaksi oli kutsuttu teatteriohjaaja Kalle Holmberg, Väärinmajan kesäasukas.

Vuonna 2015 työväenyhdistys myi hyvin säilyneen talon Jari ja Pirjo Valkeejärvelle, jotka ovat sen jälkeen jatkaneet talon ylläpitoa ja kunnostusta.

Uuden elämän myötä Ittipäästä on muodostumassa pieni paikallinen kulttuurikeskus. Vuodesta 2018 alkaen talossa on nähty kesäisin Lakanateatterin esityksiä, Heidi Köngäksen näytelmät Sandra ja Kyllä tästä selvitään sekä myöhemmin tänä kesänä uusin produktio Lyytin laulu. Myös Musiikkia Ruovesi -festivaali tuo kamarimusiikkikonserttejaan nykyään Ittipäähän.

Ittipään kesäkuisesta kirjallisuustapahtumasta on tulossa vuosittain toistuva perinne.

Uutisia

Kirjallisuustapahtuma on loppuunvarattu

Katse ajan läpi 2023 -kirjallisuustapahtuma on osoittautunut suosituksi. Kaikki Ittipään salin paikat on varattu loppuun. Peruutuspaikkoja voi kuitenkin kysyä osoitteesta heikki.hellman@vennalammi.fi. Katse ajan läpi -tapahtuman

Lue lisää »