Kirjallisuustapahtuma

Katse ajan läpi 2022

11.–12.6.2022

Olen aina ajatellut, että kirjoitan romaaneja, jotta näkisin ajan läpi, johonkin sellaiseen, johon en muuten ylety.

Miksi Katse ajan läpi?

Olen aina ajatellut, että kirjoitan romaaneja, jotta näkisin ajan läpi, johonkin sellaiseen, johon en muuten ylety.

Kun etsin aihetta, tuntuu kuin liikkuisin jossain hämärässä tilassa, johon haen valokiiloja. Luen historiaa, muistelmia, vanhoja lehtiä, yksityistä kirjeenvaihtoa ja jututan aikalaisia, mikäli heitä vielä löytyy.

Joskus joku haparoiva vaisto osuukin oikeaan, löydän sen ovenraon, josta loistaa se pienen pieni valokiila, jota alan kirjoittaa auki.

Olen jo pitkään ajatellut, että haluaisin puhua muiden kirjailijoiden kanssa siitä, mitä on historian kautta tai sen läpi kirjoittaminen. Millaisia matkoja muut ovat tehneet kirjoitusprosessiensa aikana ja nähdäkseen tarkemmin menneeseen aikaan. Tapahtuman ideana on myös dialogi kirjailijoiden välillä, ei pelkkä oman romaanin esittely.

Olin onnekas, sillä Sirpa Kähkönen, Katja Kallio, Tommi Kinnunen, Anneli Kanto ja Petri Tamminen halusivat tulla Syrjäntielle, Ruoveden ja Vilppulan reunalle, puhumaan otsikolla Katse ajan läpi.

Näillä askelmerkeillä päädyimme mieheni Heikki Hellmanin kanssa kirjallisuustapahtuman järjestämiseen entiseen Eteenpäin Työväenyhdistyksen taloon, joka tunnetaan Ittipäänä.

Ja ainakin tapahtumapaikka, vanha hirsirakennus tarjoaa kaikille näkymän ajan läpi.

Heidi Köngäs
kirjailija

Kerro tapahtumasta muillekin!

Kirjailijavieraat

Ohjelma

Lauantai 11.6.

12.00
Avaus: Heidi Köngäs
Kirjailija Sirpa Kähkönen,
haastattelija Heidi Köngäs

13.30
Kirjailija Petri Tamminen

Kahvitauko

15.00
Kirjailija Tommi Kinnunen,
haastattelija Heikki Hellman

Sunnuntai 12.6.

10.00
Kirjailija Heidi Köngäs,
haastattelija Katja Kallio

11.30
Kirjailija Katja Kallio,
haastattelija Sirpa Kähkönen

Kahvitauko

13.00
Kirjailija Anneli Kanto,
haastattelija Eppu Nuotio

Tiedustelut

Tapahtumapaikka

Ittipää

Ittipää on alkujaan työväentalo, jonka Eteenpäin Työväenyhdistys rakensi Ylä-Vääriin vuonna 1908. Edellisenä vuonna perustettu yhdistys kokosi jäseniä sekä Ruoveden että silloisen Vilppulan alueelta.

Ittipään tarina

Siitä, miksi taloa sanotaan ”Ittipääksi”, on monta tarinaa. Alusta alkaen talo  tunnettiin iltamien, tanssien, häiden ja muiden juhlien näyttämönä – ja on talossa myös oma putka. Työväenyhdistys piti talossa omia kokouksiaan, mutta se tarjosi tilat myös kylän muille kokouksille. Talossa on nähty sekä teatteria että elokuvaesityksiä, pihalla on pelattu ja urheiltu. Sodan aikana Ittipäässä majoitettiin venäläisiä sotavankeja, jotka työskentelivät lähiseudun maatiloilla.

Kun työväenliike kansalaissodan jälkeen jakautui kahtia, Eteenpäin päätti pysyä Suomen Sosialidemokraattisen Puolueen (SDP) riveissä. Toisen maailmansodan jälkeen yhdistys sen sijaan päätti liittyä Suomen Kansandemokraattiseen Liittoon (SKDL).

Ittipäätä laajennettiin 1926, jolloin talo sai nykyisen juhlasalisiipensä. Sähköt saatiin 1949. Vaikka toiminta alkoi vähitellen hiipua, vielä uuden vuosituhannen alussa siellä järjestettiin tansseja. Kun yhdistys vietti satavuotisjuhliaan 2007, juhlapuhujaksi oli kutsuttu teatteriohjaaja Kalle Holmberg, Väärinmajan kesäasukas.

Vuonna 2015 työväenyhdistys myi hyvin säilyneen talon Jari ja Pirjo Valkeejärvelle, jotka ovat sen jälkeen jatkaneet talon ylläpitoa ja kunnostusta. 

Uuden elämän myötä Ittipäästä on muodostumassa pieni paikallinen kulttuurikeskus. Vuodesta 2018 alkaen talossa on nähty kesäisin Lakanateatterin esityksiä, Heidi Köngäksen näytelmät Sandra ja Kyllä tästä selvitään. Kesällä 2022 Musiikkia Ruovesi -festivaali tuo kamarimusiikkia Ittipäähän.

Ittipään kesäkuisesta kirjallisuustapahtumasta on tarkoitus kehittää vuosittain toistuva perinne.

Uutisia

Kirjallisuustapahtuma onnistui yli odotusten

Järjestyksessä ensimmäinen Katse ajan läpi -kirjallisuustapahtuma onnistui yli odotusten. Kaksipäiväinen tapahtuma Ylä-Väärin Ittipäässä keräsi runsaat 80 kuulijaa, ja kirjailijavieraat osasivat ottaa yleisönsä. Tapahtuman kirjailijavieraat olivat

Lue lisää »