Kyllä tästä selvitään

Otetaas äidin malja.

Kyllä tästä selvitään

Kyllä tästä selvitään on monologinäytelmä, joka jatkaa Sandran tarinaa. Heidi Köngäksen romaaniin (2017) perustuva Sandra sai ensi-iltansa syksyllä 2018 ja on kiertänyt ympäri Suomea. Uusi näytelmä perustuu Köngäksen romaaniin Mirjami (2019) ja sen tapahtumat keskittyvät sotavuosiin kotirintamalla.

Näytelmä on räätälöity ruoveteläiselle harrastajanäyttelijälle Salme Lehtoselle, joka nähtiin aikoinaan pienessä roolissa jo Köngäksen televisiolle ohjaamassa minisarjassa Kirje isältä (2003).

Näytelmän musiikin on tehnyt Anssi Tikanmäki, lavastaja on Tarja Väätänen ja pukusuunnittelija Maarit Tikanmäki. Produktion tuottaja on Sirpa Bertling.

Kerro esityksestä muillekin!

Näytelmän työryhmä

Näyttelijä Salme Lehtonen

Käsikirjoitus ja ohjaus Heidi Köngäs

Musiikki Anssi Tikanmäki

Lavastus Tarja Väätänen

Pukusuunnittelu Maarit Tikanmäki

Näytelmän tausta

Kirjailija Heidi Köngäksen romaani Sandra, samoin kuin sen pohjalta dramatisoitu samanniminen näytelmä, ovat olleet menestyksiä. Näyttelijä Kaija Pakarisen ja sellisti Lea Pekkalan yhdessä esittämä Lakanateatterin produktio on nähty kaikkiaan 40 kertaa eri puolilla Suomea, ja siinä kuvattu kansalaissota rintaman keskelle jääneen naisen kokemana on koskettanut liki viittä tuhatta katsojaa.

Kun Sandran vaiheita käsitellään myös Köngäksen tuoreemmassa romaanissa Mirjami, oli luontevaa dramatisoida tarinan jatke näyttämölle. Uudessa näytelmässä tapahtumien painopiste on sotavuosissa.

”Päätin, että käytän Mirjamissa olevaa äidin tarinaa ja näkökulmaa sotaan naisen kautta”, Köngäs on selvittänyt näytelmän taustaa. ”Sen, joka ei lähde rintamalle mutta joka kantaa kaiken ja jonka läpi kaikki menee.”

Viimeisen sysäyksen näytelmälle antoi koronakevät, joka sulki yli 70-vuotiaat koteihinsa. Se sai Köngäksen tarttumaan aiheeseen ja dramatisoimaan näytelmän nimenomaan yli 70-vuotiaalle näyttelijälle, Salme Lehtoselle.

Esityksen tekijät

Ks. edellä.

Esityksen arviot

Vahvan naisen lyhyt oppimäärä
Terhi Kääriäinen
Ruovesi 2.9.2020

Lue myös:

”Kyllä tästä selvitään” on Sandra-näytelmän jatko-osa 
Anu Kuivasmäki
Ruovesi 26.8.2020

Näytelmän esityskalenteri

Tulevat esitykset

Tulevia esityksiä ei tiedossa.

Menneet esitykset

4.–5.9.2020 (kaksi esitystä)
Ruovesi/Mänttä-Vilppula, Ittipää

28.–29.8.2020 (kaksi esitystä)
Ruovesi/Mänttä-Vilppula, Ittipää

30.7.–1.8.2021 (kolme esitystä)
Ruovesi/Mäntä-Vilppula, Ittipää