Köngäksen Lyytin laulu ensi-iltaan Ittipäässä

Heidi Köngäksen monologinäytelmien sarja jatkuu. Lakanateatteri tuo perjantaina 4.8.2023 ensi-iltaan Köngäksen kirjoittaman ja ohjaaman näytelmän Lyytin laulu.

Monologinäytelmän pääosassa esiintyy Eppu Nuotio, joka samalla tekee paluun näyttämölle tauon jälkeen. Musiikista vastaa viulisti Marianne Maans ja lavastuksesta Tarja Väätänen. Tuottaja on Sirpa Bertling.

Lyytin laulun näytökset järjestetään kahtena peräkkäisenä viikonloppuna Ittipään entisellä työväentalolla Ylä-Väärissä. Kuhunkin esitykseen mahtuu noin 80 katsojaa. Lippuja pääsee varaamaan kesäkuussa.

Lyytin laulu perustuu väljästi Heidi Köngäksen Sandra-romaanin aineksiin. Se kertoo epäsäätyisen rakkaustarnan, jossa ylpeä Lyyti lopulta ajautuu uskonnolliseen hurmosliikkeeseen.

Heidi Köngäs on julkaissut yhdeksän romaania ja kolme lastenkirjaa. Romaaneista kolme – Luvattu (2001), Sandra (2017) ja Mirjami (2019) – on sijoittunut Ruoveden ja Mäntän maisemiin.

KIrjailija sovitti ja ohjasi Sandra-romaanistaan monologin, joka kiersi Lakanateatterin esityksenä menestyksekkäästi ympäri Suomea kolmen vuoden ajan ja vieraili muun muassa Suomen Kansallisteatterissa, Espoon kaupunginteatterissa, Tampereen Teatterissa ja Kuopion kaupunginteatterissa. Yhteensä esityksiä kertyi yli 50.

Myös Mirjamista Köngäs dramatisoi monologin, jota Lakanateatteri esitti koronan vuoksi kahtena kesänä vain Ittipäässä. Romaaniensa ohella Köngäs tunnetaan pitkästä tv-urastaan lukuisten sarjojen ja elokuvien ohjaajana ja käsikirjoittajana.

Nimiosan esittäjä Eppu Nuotio on työskennellyt näyttelijänä Rauman ja Jyväskylän kaupunginteatterissa sekä tv-sarjoissa. Nykyään hänet tunnetaan ennen muuta tuotteliaana kirjailijana, joka on julkaissut niin romaaneja, dekkareita kuin lastenkirjoja sekä kirjoittanut näytelmiä ja musikaaleja.

Musiikin produktioon säveltää ja esittää Marianne Maans. Hän Sibelius-Akatemiasta valmistunut muusikko, joka on aiemmin säveltänyt musiikin Köngäksen tv-elokuvaan Varpuset (2005). Hän on julkaissut lukuisia levyjä ja tunnetaan yhteistyöstään harmonikansoittaja Maria Kalaniemen kanssa.

Tarja Väätänen on työskennellyt muun muassa Q-teatterissa Helsingissä sekä lavastanut elokuvia. Nykyään hän työskentelee Mäntän Serlachius-museoissa, joissa on toiminut muun muassa näyttely- ja suunnittelupäällikkönä. Hän on lavastanut myös Lakanateatterin aiemmat produktiot.

Piditkö artikkelista? Jaa se muillekin!

Tässä blogissa saa kommentoida vain omalla nimellä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta arvostella, mutta karsin kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.

Jätä kommentti