Lyytin laulu jälleen Ittipäässä

Lakanateatterin viime kesänä ensi-iltansa saanut Lyytin laulu palaa ohjelmistoon heinäkuussa. Luvassa on viisi näytöstä Ylä-Väärin Ittipäässä 31.7.–3.8.2024.

Näytelmä on Heidi Köngäksen kirjoittama ja ohjaama. Monologin pääosassa esiintyy Eppu Nuotio, musiikin on säveltänyt ja esittää näyttämöllä viulisti-laulaja Marianne Maans ja lavastuksesta vastaa Tarja Väätänen. Esityksen tuottajat ovat Sirpa Bertling ja Heikki Hellman.

Kuhunkin esitykseen mahtuu noin 80 katsojaa. Lippuja pääsee varaamaan kesäkuussa.

Lyytin laulu perustuu väljästi Heidi Köngäksen Sandra-romaaniin aineksiin. Se kertoo epäsäätyisen rakkaustarinan, jossa ylpeä ja moneen kertaan petetty Lyyti lopulta ajautuu uskonnolliseen hurmosliikkeeseen.

Heidi Köngäs on julkaissut yhdeksän romaania ja kolme lastenkirjaa. Romaaneista kolme – Luvattu (2001), Sandra (2017) ja Mirjami (2019) – on sijoittunut Ruoveden ja Mäntän maisemiin.

Sandra-romaanistaan kirjailija sovitti ja ohjasi vuonna 2018 perustetulle Lakanateatterille monologin, jossa esiintyivät näyttelijä Kaija Pakarinen ja sellisti Lea Pekkala. Produktio kiersi ympäri Suomea kolmen vuoden ajan ja vieraili muun muassa Suomen Kansallisteatterissa, Tampereen Teatterissa ja Kuopion kaupunginteatterissa. Yhteensä esityksiä kertyi yli 50. Myös Mirjamista Köngäs dramatisoi Ittipäähän monologin, jossa näytteli kaikkien ruoveteläisten tuntema harrastajanäyttelijä Salme Lehtonen. Musiikin teki Anssi Tikanmäki.

Romaaniensa ohella Heidi Köngäs tunnetaan Yleisradion lukuisten televisioelokuvien ja -sarjojen käsikirjoittajana ja ohjaajana. Hän on ohjannut muun muassa elokuvat Liian paksu perhoseksi (1998) ja Nuoruustango (2017) sekä sarjat Kirje isältä (2003), Tauno Tukevan sota (2010) ja Punainen kolmio (2015).

Lyytin laulun nimiosan esittäjä Eppu Nuotio on työskennellyt näyttelijänä Rauman ja Jyväskylän kaupunginteattereissa ja lisäksi hänet muistetaan tv-sarjoista Tuliportaat (1998) ja Sisaret (2003). Nykyään hänet tunnetaan tuotteliaana kirjailijana, joka on julkaissut niin romaaneja, dekkareita kuin lastenkirjoja sekä kirjoittanut näytelmiä ja muun muassa kolme musikaalia.

Musiikin produktioon säveltää ja esittää Marianne Maans. Hän Sibelius-Akatemiasta valmistunut kansanmuusikko, joka on aiemmin säveltänyt musiikin Köngäksen elokuvaan Varpuset (2005; käsikirjoitus Liisa-Maija Laaksonen). Hän laulaa ja soittaa viulua ja jouhikkoa esityksissään. Maans on julkaissut lukuisia levyjä.

Tarja Väätänen on työskennellyt lavastajana muun muassa Q-teatterissa Helsingissä sekä on lavastanut lukuisia elokuvia, kuten Heikki Kujanpään Pienen pyhiinvaelluksen (2000). Viimeiset toistakymmentä vuotta hän on toiminut Mäntän Serlachius-museoissa muun muassa näyttely- ja suunnittelupäällikkönä. Hän on lavastanut myös Lakanateatterin kaksi aiempaa produktiota.

Lisätietoa esityksistä: Sirpa Bertling, puh. +358 400 836112, ja Heikki Hellman, puh. +358 40 5713184.

Piditkö artikkelista? Jaa se muillekin!

Tässä blogissa saa kommentoida vain omalla nimellä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta arvostella, mutta karsin kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.

Jätä kommentti