Katse ajan läpi on uusi kirjallisuustapahtuma

Katse ajan läpi on uusi kirjallisuustapahtuma, joka järjestetään Ylä-Väärin Ittipäässä 11.–12. kesäkuuta. Kaksipäiväinen tapahtuma kokoaa maan eturivin kirjailijoita puhumaan ja keskustelemaan siitä, miten historian läpi voi kirjoittaa kaunokirjallisuutta.

Tapahtumaan tulevat vieraiksi kirjailijat Katja Kallio, Anneli Kanto, Tommi Kinnunen, Sirpa Kähkönen, Heidi Köngäs ja Petri Tamminen. ”Kaikki kutsutut kirjailijat ovat tuotannossaan kirjoittaneet ajan läpi, katsoneet maailmaa historian kautta”, sanoo tapahtuman ideoinut kirjailija Heidi Köngäs.

Anneli Kannon Rottien pyhimys (2021) kertoo Hattulan kirkon keskiaikaisista maalareista. Katja Kallion Tämä läpinäkyvä (2021) sydän kuvaa suomalaisen naisen ja venäläisen sotavangin rakkaustarinaa, Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa (2020) taas naisista, jotka ovat lähteneet saksalaisten sotilaiden matkaan ja palaavat Norjasta kävellen kotiin. Sirpa Kähkösen Vihreä sali (2021) jatkaa kirjailijan pitää sukutarinaa. Petri Tammisen Suomen historia (2017) kertoo itsenäisen Suomen historian kerrottujen muistojen kautta huumorin keinoin.

”Myös melkein kaikki omat kirjani ovat sijoittuneet menneeseen aikaan. Historia on vapauttanut minut kirjailijaksi ja kirjailijana”, Heidi Köngäs sanoo.

Tapahtuma on rakennettu niin, että kunkin kirjailijan kerrottua omasta työstään ja työtavoistaan toinen kirjailija haastattelee häntä ja vetää yleisökeskustelua.

”Ittipää, entinen työväentalo, on oivallinen paikka tarkastella katsetta ajan läpi. Vanha hirsirakennus henkii historiaa, ja siellä sopii hyvin keskustella siitä, miten historiasta voi, saa ja uskaltaa kirjoittaa”, sanoo Heidi Köngäs.

Ittipäässä on nähty teatteria neljänä edellisenä kesänä, Lakanateatterin Sandra– ja Kyllä tästä selvitään -esitykset. Tänä kesänä siellä kuullaan Musiikkia Ruovesi -festivaalin konsertti ja uudesta kirjallisustapahtumasta on tarkoitus tehdä jokakesäinen.

”Ittipäästä on kehittymässä paikallinen kulttuurikeskus”, uskoo Köngäs.

Piditkö artikkelista? Jaa se muillekin!

Tässä blogissa saa kommentoida vain omalla nimellä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta arvostella, mutta karsin kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.

Jätä kommentti