Heikki Hellman: Yle ei vie lehdiltä lukijoita

Yleisradion verkkouutiset eivät vie lehdiltä lukijoita, sanoi dosentti Heikki Hellman perjantaina. Häntä haastateltiin TV1:n Viimeinen sana -ohjelmassa. Toisena keskustelukumppanina oli Iltalehden ex-päätoimittaja Erja Yläjärvi.

Keskustelun teemana oli kuluneella viikolla eduskunnan lähetekeskustelussa ollut hallituksen esitys Yleisradiota koskevan lain muuttamiseksi. Lakimuutoksessa ollaan korjaamassa yhtiön tehtäviä koskevaa pykälää.

Pykälää ollaan täsmentämässä lisäämällä tekstimuotoiset verkkouutiset Yleisradion tehtäväluetteloon. Samalla yhtiön oikeutta julkaista tekstimuotoisia uutisia kuitenkin rajataan merkittävästi.

Hellmanin mukaan Yle-laissa on kyse pitkälti kaupallisen median etujärjestön Medialiiton onnistuneesta lobbauksesta. Medialiitto kanteli Ylen verkossa julkaisemista tekstimuotoisista uutisista Euroopan komissiolle vuonna 2017.

Tutkijoiden mukaan siitä, että Ylen ilmaisina tarjoamat verkkouutiset veisivät yleisöä kaupallisen median maksullisilta verkkopalveluilta, ei ole näyttöä.

”Todisteet siitä, että Yle heikentäisi kaupallisen median toimintaa, ovat olemattomia”, Hellman sanoi. ”Tuntuu antiikinaikaiselta, että jotain kerronnan halutaan nyt rajoittaa.”

”Lakimuutoksen taustalla ovat eurooppalaiset valtiontukisäännöt. Ne eivät kuitenkaan kiistattomasti kerro, minkä verran tekstisisältöjä julkisen palvelun yhtiölle voidaan sallia”, Hellman sanoi.

Hellman toimi Ylen hallituksen jäsenenä vuosina 2013–2017 ja työskenteli ennen tutkijanuraansa pitkään Helsingin Sanomissa.

Piditkö artikkelista? Jaa se muillekin!

Tässä blogissa saa kommentoida vain omalla nimellä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta arvostella, mutta karsin kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.

Jätä kommentti